El pian: Nou tractament per una malaltia tropical que fins ara es tractava amb penicilina

El pian, una malaltia que quasi s’eradica amb penicilina fa 40 anys, ha tornat a emergir a la Àfrica tropical més rural, al sud-est asiàtic i a les illes del Pacífic — però un nou estudi mostra que una droga moderna és igual d’eficaç que la penicilina contra el pian.

El pian és de la família de la sífilis — les dues malalties són causades per la bacteria spirochete, tot i que la sífilis generalment es transmet per contacte sexual i comença en forma d’úlcera genital, mentre que el pian es passa per la pell a través de les úlceres en la pell. Les úlceres se semblen als gerds, i se l’anomena “framboise”, gerd en francès. Generalment, es contagia entre nens que comparteixen llit.

Si no es tracta, la bacteria pot arribar als ossos i als cartilags, sovint causant inflamació, dolor i desfiguració facial.

Als anys 50, les grans campanyes dels poders colonial van confiar en les injeccions de penicilina i la incidència de la malaltia va baixar un 95%. (Els acadèmics creuen que les xeringues utilitzades llavors podrien haver transmés la hepatitis C i possiblement la SIDA.)

Un estudi realitzat amb 250 nens de la illa de Lihir a Papua Nova Guinea, publicat el mes passat al “The Lancet”, mostrava que una pastilla d’azitromicina — que es ven als Estats Units com a Zithromax — es igual de eficaç que una injecció de penicilina per curar el pian.

Una editorial de Lancet l’ha anomenat “el descobriment més important sobre el pian en 50 anys”, i publica que “podria facilitar l’eliminació d’aquesta antiga malaltia!. Però l’article també diu que les formes resistents a l’azitromicina de la sífilis han emergit, el que podria ser un presagi d’un problema similar amb el pian.

Llegeix aquí l’article

 

L'Oriol Mitjà aplicant el tractament d'azitromicina a un grup de nens amb la malaltia de pian
L’Oriol Mitjà tractant a un grup de nens amb la malaltia de pian